קריסת מפעלי הזיקוק במפרץ חיפה

ב12 ביוני 2020, אחד מבתי הזיקוק במפרץ חיפה שעד 2009 שומש כמגדל קירור למים. אף אחד לא נהרג מההתרסקות שכן המפעלים לא פועלים כבר 11 שנים. 

תגובת ראש עיר חיפה עינת קליש-רותם לקריסת הארובה: “זה סמל של העיר חיפה, אלה מבנים שצריכים להיות משומרים ומשופצים, הם חשובים מאוד, יש מקומות בעולם שהמבנים האלה הפכו לשם דבר. זה לא קשור באמת לנוכחות של בז”ן (בתי זיקוק נפט, החברה שהפעילה את בתי הזיקוק שנים רבות) כאן, אלא למפעל עצמו”.

מה שראש העיר של חיפה אומרת זה שיש ערך מוסף לבתי הזיקוק מעבר לזיקוק נפט שכן ארובות הענק העשויות בטון נהפכו לסמל “חיפאי” אייקוני.

ממשיכה ראש העיר ואומרת: “אנחנו עושים מאמצים לשנות את פני תמונת מפרץ חיפה. אני חושבת שבסופו של דבר בז”ן לא צריכים להיות כאן, אבל הסמלים האלה כן חייבים להישאר, אנחנו חייבים לטפל בהם. כואב לראות את זה. אני לא חושבת שיש ילד חיפאי שלא יודע מזה לבניות (למקרה שאתם לא ילדים חיפאיים, לבניות זה השם שניתן לארובות). אנחנו אמנם לא אוהבים את בז”ן, אבל אנחנו אוהבים את הלבניות. אני קוראת לשיפוץ אבל לא בטוח שאפשר: זה מבנה לא פשוט”.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, אמרה בתגובה נגדית לאירוע הקריסה כי זהו “סמל משמעותי של תחילת הסוף. הפעם הקריסה התרחשה בטעות, הפעם הבאה תהיה מכוונת. לתושבי חיפה מגיע לחיות בסביבה בריאה”. שכן בז”ן והלבניות הם אחד מהמפעלים המזהמים ביותר בארץ ובנוסף היו גורם גדול בהחלט לזיהום האוויר הגדול שקיים בחיפה. 

.

תמונה לילית של הלבניות לפני הקריסה:

אני נולדתי בחיפה ואני תמיד זוכר את עצמי כילד נפעם מחדש כל פעם מהגודל של הלבניות. אני חושב שהן באמת אתר היסטורי בעיר חיפה שכן הלבניות נמצאות עוד מתקופת הבריטים. זה יהיה מצער ביותר אם הלבניות לא ישארו עוד ואני אישית תומך בשיפוץ ושימור.

תמונה אוורית של הלבניות אחרי הקריסה:

2 תגובות

  1. ליאור,
    אני מסכימה עם דעתך שהלבניות הן אתר היסטורי וצריך לשמרן.
    אבל, כתושבת חיפה, קיים בי פחד מהזיהום הגדול שקיים בגלל בז”ן.
    ואם שואלים אותי מה אני מעדיפה
    שימור אתר היסטורי או בריאות תושבי חיפה והסביבה
    חד משמעית אני בוחרת בבריאות
    בכל אופן, אני חושבת שבחירת נושא הכתבה מאוד מעניין וגם הכתיבה שלך מעוררת השראה.
    אשמח לקרא עוד כתבות שלך!!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *